Infrakulvert på Uponor.se

Livet i Kulvertstaden

Ja hur skulle människorna som bodde i en stad med all underjordisk infrastruktur i kulvertar påverkas eller inte påverkas? Vad skulle de slippa i vardagen och vad skulle de vinna?

Mycket skulle naturligtvis vara sig likt. Man är trött på morgonen, äter tacos till fredagsmyset och längtar efter semestern. Men en hel del skulle faktiskt förändras. Här är några perspektiv.

Illustration av medborgare, manIllustration av medborgare, man

Mats Medborgare

Jag flyttade till Kulvertstaden för någon månad sedan och har redan märkt skillnader, framförallt att det inte är några vägarbeten. Jag slipper vakna till slamret och dunkandet av grävskopor som massakrerar halva kvarteret. På väg till jobbet kan jag cykla utan att hela tiden dirigeras av skyltar med att cyklister och gående hänvisas än hit och än dit. För att inte tala om hur biltrafiken flyter mycket bättre i hela staden.

Sen berättade grannen för mig att den fina stenläggningen vi har på gatan utanför tydligen är möjlig då kommunen vet att de slipper gräva för att laga läckande rör i framtiden. Även alla trädplanteringar ska tydligen ha något att göra med att rötterna inte kan tränga in i rören.

 

Illustration av medborgare, kvinnaIllustration av medborgare, kvinna

Pernilla Politiker

Självklart var det inte ett enkelt beslut att ta att lägga kulvert överallt. Men jag har inte ångrat det en sekund – inget klagande på uppgrävda eller avstängda gator, sänkta kostnader för underhållsarbete och ett miljökontor som gläds extra mycket över hållbarheten. Jag ska inte heller sticka under stol med att det som politiker är roligt med all uppmärksamhet och PR vår fina stad har fått. Media har skrivit om oss och vi har haft delegationer på studiebesök från storstäder över hela världen. Ett tag var det nästan kö i kulvertarna.

Som politiker pratar man ju ofta om visioner. Att ha en infrastruktur som håller mer än 100 år är verkligen en vision och något stort att lämna efter sig till barn och barnbarn.

Illustration av underhållsarbetare, kvinnaIllustration av underhållsarbetare, kvinna

Ulla Underhåll

Ja vad ska jag säga? Hur tror du själv det känns att stå i en lerig grop i november med trafik runt omkring och iskallt vatten pumpandes runt fötterna, jämfört med att ta en torrskodd promenad i en kulvert och konstatera att allt fungerar. Nu är det tydligen snack om att det ska dras nån ny kabel. Inga problem säger jag, det finns gott om plats i kulverten.

Illustration av underhållsarbetare, äldre man med skäggIllustration av underhållsarbetare, äldre man med skägg

Bertil Byggherre

Jag blev faktiskt förvånad över hur snabbt det gick att få kulverten på plats. Alla rör var monterade och klara i kulverten när den kom från Uponor, så en bra dag kunde vi lägga uppåt 100 meter om dagen. Men det främsta argumentet för oss är ändå att vi kan få ut mer vinst per kvadratmeter eftersom vi kan bygga mycket tätare. Den byggbara ytan ökade med cirka 4 m2 per meter kulvert. Det blir många extra kvadratmetrar bostadsrätter att sälja.

Det har också visat sig att kulverten är ett bra försäljningsargument. För vem vill inte slippa vägarbeten utanför porten. Dessutom har vi installerat sopsug i några kulvertar, så i de områdena slipper de boende tung trafik med sopbilar.