Välkommen på kulvertevent lorme ipsum dolor sit. 23/2 19:00, Stadsgatan 1. Läs mer ->
Gatuarbete Göteborg
Inlägg

Som ärr i asfalten

Eftersom jag arbetar med kommunikation för Uponor Infra reflekterar jag kanske lite mer kring underjordisk infrastruktur än den vanliga kvinnan och mannen på gatan. Men bara ytterst pyttelite mer. Jag reflekterar egentligen bara över infrastrukturen när jag ska skriva om den, eller när den inte funkar. Annars ligger bara rören där. Nedgrävda, strax under asfalten eller gatstenen på gatorna där jag går, cyklar, springer eller kör bil.
 
Men så går jag plötsligt förbi ett stort hål mitt i Göteborgs centrum. Eller faktiskt flera stora hål. Avspärrningar och skyltar får människor att trängas. Spårvagnar spårar förbi otäckt nära. Transporter till butikerna kör omvägar och har svårt att komma intill. Butiksägare ställer ut skyltar i lönlösa försök att locka kunder till butiken. En butik som gjorts otillgänglig av en vallgrav med trasiga rör, jord och lera utanför entrén.
 
Då förstår jag plötsligt i praktiken, det jag tidigare skrivit om i teorin. Här hade det i sanning varit riktigt bra om man haft en infrakulvert. Ingen eller inget hade störts. Snabbt och enkelt hade ett eventuellt fel rättats till. Inga grävskopor, inga avspärrningar, inga arga butiksägare och inga irriterade medborgare. Man hade bara kunnat fortsätta att inte reflektera över infrastrukturen. Precis som underjordisk infrastruktur ska fungera; verka men inte synas. Eller uppta ens tid.
 
Sen kommer jag att fundera över fiberkriget i staden jag vuxit upp i. Två bolag grävde upp gatorna för att konkurrera med varandra – grävandet syns fortfarande som ärr i asfalten. De som bodde längs gatorna valde det ena eller andra bolaget, men var mer intresserade av att bli av med maskiner och avspärrningar så fort som möjligt än att få den nya Netflixserien lite snabbare. Tänk om där legat en infrakulvert. Inget grävande och nya säsongen av Game of Thrones hade strömmat in bara några dagar senare. Och vem vet när nästa media som behöver infrastruktur ska grävas ner. Då står vi där igen med uppgrävda gator och torg…
Anders Nygren
Beyond Communication